','

' ); } ?>

Şehzade Camii Nerede? Şehzadebaşı Camisi Tarihi

İstanbul’un şehzade Camii, 16. yüzyıldan kalma bir imparatorluk camisidir. Üçüncü tepede bulunan cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından oğlu Şehzade Mehmed adına yaptırılmıştır. İngilizce’de genellikle “Prens Camii” olarak anılır.

Şehzade Camii, ayakkabısız ayaklara kadar sıcak ve lüks hissettiren kalın halıdan yapılmış bir zemine sahiptir. Karmaşık desenli İznik çinileriyle kaplı dekoratif kubbe dışında duvarlar tamamen süslenmiştir. Bu karolar, kaleydoskop benzeri bir desen oluşturan simetrik bir desende düzenlenmiştir. Ayrıca İslam geleneğine göre caminin hiçbir yerinde insan veya hayvan tasvirlerine rastlanmamaktadır.

Şehzadebaşı Camii

Şehzade camii‘nin avlusunun iki yanında kare şeklinde birer minare yükselir. Minareler, caminin dışındaki küçük portallardan erişilen kapalı merdivenlerle birbirine bağlanmıştır. İkiz minarelerin her biri geometrik kısmalar ve işlemeli pişmiş toprak paneller içerir. Minareler görülmeye değer. Bu cami, özel bir dini hizmet düzenlemek için mükemmel bir yerdir.

Şehzade Camii, dönemin üslubunun seçkin bir örneği olduğu için Osmanlı mimarisinin en önemli örneğidir. İstanbul’un üçüncü tepesinde bulunan bu muhteşem yapı, Osmanlı tarzı caminin tartışmasız en güzel örneğidir. Aslen rahmetli şehzade Şehzade Mehmet’i onurlandırmak için tasarlanan cami, 1548 yılında tamamlanarak ona ithaf edilmiştir. Şehzade Camii, Sinan’ın ilk şaheseri olarak kabul edilir.

Şehzade kompleksi, çokgen duvarlarla çevrili bir çevre içinde birkaç bina içerir. İstanbul’un Sultanı II. Bayezid ve Fatih Sultan Mehmet külliyelerinde bulunan cami, iki Kuran mektebi, sıbyan mektebi ve kervansaraydan oluşmaktadır. Kompleksin inşaatı 1544 CE (AH 951) yılında başlamış ve 1549 CE (AH 956) tarafından tamamlanmıştır.

Şehzade Camii Nerede?

Şehzadebaşı Camii‘nin içi simetriktir. Merkezi kubbenin altında dört yapraklı yonca biçiminde dört yarım kubbe yer alır. Bu benzersiz yapım tekniği, merkezi kubbeyi desteklemek için ihtiyaç duyulan dört büyük payandayı izole etti. Bu yöntem bir daha kullanılmadı. Caminin içi sadedir, galerilerden yoksundur. Şehzade Camii’ne çok yakın olan Valens Su Kemeri‘ni de ziyaret edebilirsiniz.

Medrese, şehzade caminin 37 m kuzeyinde yer alır ve surların kuzey duvarı boyunca uzanır. Tipik Osmanlı düzenini takip eder ve iki sıra tonozlu galeri ve merkezi bir avludan oluşur. Doğu-batı 46 metre genişliğinde ve kuzey-güney yönünde 32 metre uzunluğundadır. Doğu cephesi kare kubbeli bir mescittir. Duvarları 11 metre yüksekliğinde ve ibadethane dış duvarın beş metre ötesine uzanıyor.

İstanbul’daki bir diğer önemli cami ise Şehzade Camii‘dir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından en sevdiği oğlu Şehzade Mehmed’in (1521-1543) anısına yaptırılmıştır. 1548’de tamamlandı ve 1985’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. İstanbul’un en önemli imparatorluk anıtlarından biri olan Şehzade Camii, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Konum:

 

Şehzadebaşı Camii’nde kimlerin türbesi var?

Şehzade türbesinin içi rengarenk çinilerle doludur. Ortadaki sandukada Şehzade Mehmed, sağında Şehzade Cihangir yatar, solunda Hümaşah Sultan. Şehzade türbesinin sol tarafında Rüstem Paşa’nın türbesi bulunur.

Sehzadebasi ne demek?

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Kemalpaşa ve Kalenderhane mahallelerinin bir bölümünü kapsamaktadır.

Şehzadebaşı cami ne zaman yapıldı?

Şehzade Mehmet Camii‘nin inşaatı 1543 yılında inşa edilmeye başlamıştır ve 1548 yılında yapı tamamlanmıştır. Şehzade Mehmet Camii, İstanbul’un Şehzadebaşı semtinde bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen emre göre inşa edilen bu cami, Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]