','

' ); } ?>

Marmara Adası Nerede ve Nasıl Gidilir?

Marmara Adası, Marmara Denizi’nde bir Türk adasıdır. Türkiye’nin en büyük ikinci adasıdır. 117,8 km2’lik bir alanı kaplar ve onu Marmara Denizi’nin en büyük adası yapar. Balıkesir ilinin Marmara ilçesinin merkezidir. Marmara Adası’nda iki ana ilçe vardır: Marmara ve Kuşadası. Her birinin kendine özgü tarihi ve kültürü vardır ve bu da burayı birkaç gün geçirmek için ideal bir yer yapar.

Marmara’nın başkenti, zeytin ağaçlarıyla çevrili yeşil, tepelik bir köy olan Gündoğdu’dur. Kasabanın nüfusu yıl boyunca sadece 250’dir, ancak tatil sezonunda sayı 1.000’in üzerine çıkar. Kasabaya gelen ziyaretçilerin çoğu, Türkiye’nin diğer bölgelerine taşınan yerlilerdir. Yöre halkı cana yakın ve misafirperverdir ve Gündoğdu’daki başlıca aktiviteler arasında deniz kenarındaki kafelerde sosyalleşme, tavla ve balık tutma yer alır.

Marmara Adası Nerede?

Marmara‘da Rumlar yaşıyor ve Rum Ortodoks Hıristiyanlar, ada 17. yüzyılda Türkler tarafından yönetilinceye kadar hüküm sürdüler. Ada ayrıca önemli bir Yahudi nüfusuna sahiptir. Adanın Sefarad Yahudileri İspanya’daki Engizisyondan kaçarak anakaraya yerleştiler. Yerli Yunanlıların çoğu Engizisyon’dan sonra adayı terk etti ve birçoğu Yunanistan’a ve dünyanın diğer bölgelerine gitti.

Marmara‘yı çevreleyen deniz, 13’ü köpek balığı olmak üzere 230’dan fazla balık türüne ev sahipliği yapıyor. Deniz, gelişen bir balıkçılık endüstrisine sahiptir ve yüzlerce yerel aileyi desteklemektedir. Bu adadaki ekonominin önemli bir parçasıdır. Denizin, Akdeniz’deki mallar için önemli bir su yolu olduğuna dikkat etmek önemlidir. Ancak Marmara bölgesi sık sık deprem geçmişine sahiptir. Bu nedenle, alternatif bir gelir kaynağı arayanlar için birinci sınıf bir yerdir.

Marmara Adası ikiden fazla köyü besleyecek kadar büyüktür. Bugün Marmara Adası’nda dört köy ve iki belde bulunmaktadır. Ada dağlıktır ve en yüksek noktası 709 metre olan İlyas Tepe’dir. Ada da uzun kumsallardan yoksundur, ancak büyük bölümleri ormanlarla kaplıdır. Marmara adasın gezilecek yerler başkenti, nüfusu üç ila dört bin arasında olan küçük bir kasaba olan Saraylar’dır. Yerel halk geçimini çiftçilik ve balıkçılıkla sağlar ve zeytin yetiştiriciliği özellikle önemlidir.

Adanın adı, “önce” anlamına gelen Yunanca Marmaro’dan geliyor. Adını adada bulunan büyük mermer yataklarından almıştır. Ortaçağ Döneminde, Roma Katolik Kilisesi’nin ve Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesinin itibari makamına ev sahipliği yapmıştır. Sonuç olarak, Marmara denizi genellikle Marmara Denizi olarak anılır. Tarihi iki bin yıldan daha eskiye kadar uzanıyor.

Konum:

 

Marmara adasına nasıl gidilir, ana limanı Port Marmara’dır. Adanın güneybatı köşesinde, dalgakıran ve burun ile korunan bir konumdadır. Liman nispeten sığdır ve yatlar genellikle kuzeybatı rıhtımına demirlenir. Rıhtım altı ila sekiz yat kapasitelidir. Marmara’da pek çok otel ve pansiyon var, ancak adayı ziyaret etmek istiyorsanız önceden plan yapmak en iyisidir.

Marmara Adası hangi ile bağlı?

Marmara Adaları ‘nın en büyüğü ve Balıkesir’e bağlı olan bir adadır. Gökçeada ‘dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük adası olup İstanbul’a deniz otobüsüyle 2,5 saat, gemiyle 5 saat; Erdek ‘e ise gemiyle 1 saat 45 dakika uzaklıktadır.

Marmara Adası Neyi Meşhur?

En çok bilinen ürünü, tarihi Roma dönemine kadar uzanan bir mermer çıkarma alanı olmasıdır. Günümüzde mermer çıkarma işlemi halen yapılmakta olup ihraca konu ürünler arasında yer almaktadır. Yörenin bir başka ürünü de sofralık zeytindir.

Marmara Adası kaç kişi yaşıyor?

Marmara nüfusu 2022 yılına göre 10.148. Bu nüfus, 5.379 erkek ve 4.769 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %53,01 erkek, %46,99 kadındır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]