','

' ); } ?>

Kız Kulesi ve Kız Kulesi Efsaneleri

Kız Kulesi, Türkiye’de Boğaziçi boğazının güney girişinde bir adacık üzerinde bulunan ve Kız Kulesi olarak adlandırılan kule, ortaçağ Bizans döneminden beri Kız Kulesi olarak bilinmektedir ve kız kulesi efsanesi ile yaşatılmaktadır. Üsküdar sahiline sadece 200 metre mesafededir. İstanbul’un, Türkiye’nin tarihi geçmişinin ve kozmopolit ruhunun simgesidir. Tarihi sit alanı olarak listelenen Kız Kulesi, şehrin en popüler cazibe merkezlerinden biridir.

2500 yıllık kiz kulesi, İstanbul’un ikonik bir simgesidir. Tarihini çevreleyen birçok efsaneye sahiptir. Efsaneye göre bir Bizans kralı kızını buraya hapsetmiş. Sonunda bir cadının zehirli elmasını yedi ve yaşlı kralın kollarında öldü. Bu efsane tarihçiler tarafından sürdürülmüştür. Kız Kulesi, İstanbul’da en çok fotoğraflanan yerlerden biridir.

Kız Kulesi Nerede?

Kız Kulesi nerede, çevredeki sığ sular nedeniyle inşa edilmiştir. O zamandan beri bir deniz feneri olarak hizmet vermiştir. 1830’larda kule, kolera ve vebadan muzdarip insanlar için bir karantina hastanesi olarak kullanıldı. Otuz bin kişi bu hastalıklar sonucunda öldü. 1833 yılında Kız Kulesi restore edilerek yeniden biçimlendirildi, bir Fransız firması binanın restorasyonuna yardımcı oldu.

Kız Kulesi, ÜSKÜDAR’ın batısında SALACAK Mahallesi’nde yer almaktadır. Her iki limandan da yaklaşık 15 dakika uzaklıktadır. Alternatif olarak, kuleye ulaşmak için Asya veya Avrupa yakasından feribota binebilirsiniz. Her iki taraftan da taksi, toplu taşıma veya yürüyerek ulaşılabilir. Kulenin kafesi de şehrin harika manzarasını sunar. Müze ücretsizdir. Bu nedenle, kalabalık bir grupla seyahat ediyorsanız, önceden rezervasyon yaptırdığınızdan emin olun.

Kızkulesi, bazen hapishane olarak anılsa da Leander’s Tower olarak da bilinir. Bir zamanlar, 18 yaşında bir yılan ısırığından ölecek olan bir Bizans prensesinin eviydi. Efsaneye göre imparator bunun olmasını engellemeye çalışmış ve Boğaz’ın ortasına bir kule inşa etmeye karar vermiş. Çok etkili bir strateji olduğunu kanıtladı.

Kule Kuran’da adı geçmese de, antik Yunan anıtı olduğuna inanılıyor. İslam dininin gelişinden dört bin yıldan fazla bir süre önce inşa edilmiş ve onu İslam öncesi bir yapı haline getirmiştir. Hatta astronomik bir gözlemevi olarak kullanılmış olabilir – üst ve alt seviyelerdeki çıkıntılar ay döngüsüne denk geliyor. Kız Kulesi 97 fit yüksekliğinde ve 54 fit taban çapına sahiptir. Alt seviye yükseldikçe kademeli olarak daralır ve kesik bir koni şekli oluşturur. Kulenin duvarları kalın, temelleri derindir.

Kız Kulesi Efsanesi

Kız Kulesi efsanesi eski bir Yunan efsanesine dayanmaktadır. Tanrıça Afrodit’in rahibesi Hero, Sestos’ta bir kulede yaşıyordu. Ona aşık oldu ve geceleri kulesine gitti. Her gece onu ziyaret etmek için kulesine gitti ve bir fırtınadan sonra rüzgar ışığı söndürdü ve boğuldu. Hero, Afrodit’in bir rahibesiydi ve Leander’e aşık oldu. Onu takip etmesi için bir fener yakmaya çalıştı, ama sonunda kendi canına kıydı ve denizde öldü.

Kız Kulesi, bir ada üzerinde olmasına rağmen, Boğaz’ın güney girişinde küçük bir adacık üzerinde, Üsküdar sahilinden sadece 200 metre açıkta yer almaktadır. Aslen Atinalı general Alcibiades tarafından inşa edilmiş olup, uzun ve ilginç bir geçmişi vardır. Kule yıllar içinde birkaç kez yeniden inşa edildi ve en son MS 1110’da Bizans imparatoru Alexius Comnenus tarafından bir kale olarak yenilendi.

Kız Kulesinin Tarihi

Kahraman ve Leander efsanesi,  istanbul Kız Kulesi ile ilgili en popüler hikayelerden biridir. Shakespeare’in oyunları ve George Chapman’ın epik oyunu Kız Kulesi de dahil olmak üzere çok sayıda kültürel esere ilham kaynağı olmuştur. Yine de hikaye Kahraman ve Leander efsanesiyle de bağlantılıdır. Kahraman ve Leander efsanesi, en iyi bilinenleri de dahil olmak üzere sayısız oyuna ve hikayeye ilham verdi. Öyleyse hikayeyi ve Kız Kulesi ile bağlantısını inceleyelim.

Üsküdar kız kulesi ilk kez 1993 yılında Leandros ve Hero’nun hikayesine dayanan “Kızkulesi Aşıkları” adlı Türk dramasında yer aldı. Benzer şekilde, 1963 yapımı James Bond filmi “From Russia with Love”da da yer almıştır. Kız Kulesi, ününe ek olarak, popüler bir turistik cazibe merkezidir. Ziyaretçiler, Kız Kulesi restorant‘da yemek yerken eski Osmanlı başkentinin nefes kesen manzarasının keyfini çıkarabilirler. Gün batımı özellikle muhteşem.

Kız Kulesi nasıl kurulmuş?

Boğaz’dan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak amacı ile kullanılıyormuş. İstanbul, Roma hakimiyetine geçtikten sonra Bizans İmparatoru Manuel Comnenos yapıyı taşlarla güçlendirip tam bir kule olarak tasarlatmış ve bir savunma binası haline getirmiş.

Kız Kulesi restoran kapandı mı?

Kız Kulesi‘nin ne kadar ziyaretçi aldığı sorusu üzerine, “Burası çok az ziyaretçi alıyordu. Niye alıyordu? Çünkü restoran amaçlı işletiliyordu uzun yıllardır. İşletme iptal oldu.

Kız Kulesi tarihi mi turistik mi?

Tarih içinde gözetleme kulesi, deniz feneri olarak kullanılmış, istanbul boğazı girişini belirten bir mihenk noktasıdır. Geçen yuzyıldaki görüntüsünü koruyan kule turizme tahsis edilmiş lokanta ve seyir balkonu ile servis vermektedir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]