','

' ); } ?>

Fener Rum Patrikhanesi

Fener Rum Patrikhanesi, Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’da bulunan Fener Rum Patrikhanesi’nin ana katedralidir. Şehir, 1453’ten 1922’ye kadar Bizans İmparatorluğu’nun ve ardından Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentiydi. Aziz George Kilisesi,  Bugün Patrikhane’nin yaklaşık 400.000 üyesi var. Aziz George Kilisesi, İstanbul’daki başlıca Doğu Ortodoks kilisesidir. Şehrin tarihi merkezinde yer almaktadır.

Patrikhane 5. yüzyılda kurulmuş ancak II. Mehmet dönemine kadar tanınmamıştır. Yirminci yüzyılın başlarında, küçük bir kiliseydi. Patrikhanenin bugün sahip olduğu Patrikhane statüsünü ancak 20. yüzyılın başlarına kadar elde edemedi. Hatta Rumların İstanbul’daki ana kilisesi olarak kalmıştır.

Fener Patrikhanesi, Türkiye’de bağımsız bir ulusal kilise olarak tanınan ilk kişi oldu. Uzun ve kanlı bir çatışmadan sonra, Patrik’e Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Rum nüfusunu yargı bağışıklığı ile yönetme hakkı verildi. Birçok kişi Fener uşaklarının yozlaşmış olduğunu bilmese de, Patrik kendi din adamlarını atama hakkına sahipti.

Fener Patrikhanesi Tarihi

Fener Patrikhanesi, dünya çapındaki Rum Ortodoks Hıristiyanların ana kilisesidir. Bizans mirası açısından zengin olan Balat semtinde yer almaktadır. Ayrıca prefabrike bir dökme demir bina olan Bulgar Aziz Stephen Kilisesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Diğer önemli yerleri arasında, Fener Rum Patrikhanesi, İstanbul’un renkli bir semti olan Balat gezilecek yerler yakınında yer almaktadır. Buradaki sokaklarda dolaşabilir ve birçok hediyelik eşya dükkanı ve kafe bulabilirsiniz. Fener’i ziyaret ederseniz, Yahudi mirasının bazı izlerini taşıyan yakınlardaki Balat’a da uğramayı unutmayın. Bizanslılardan beri Yunanca konuşan Yahudilere ev sahipliği yapmıştır ve Sefaradlar 15. yüzyılda Balat’a gelmiştir.

Fener, 17. yüzyılın başlarından kalma bir kilise de dahil olmak üzere birçok tarihi mekana ev sahipliği yapmaktadır. Haliç’in güney tarafında yer alır ve UNESCO Dünya Mirası listesindedir. Aynı zamanda küçük bir müzeye ev sahipliği yapar ve güzel duvar süsleriyle doludur. Kiliseler ziyaretçilere açık değil ama çok sayıda antikacı var. Vaktiniz varsa şehrin  Fener Patrikhanesini de ziyaret edebilirsiniz.

UNESCO listesindeki bu kilise Fener, Türkiye’de bulunmaktadır. Ana cazibe merkezi, ziyaretçilerin 1821’de vatana ihanetten asılan ölen patrik Gregory V’nin heykelini görebilecekleri Aziz Gregory Büyük Kilisesi’dir. Patrikhane, güçlü bir dini geleneğe sahip çok manevi bir yerdir. Fener’in antik kentini ziyaret etmek, tatilinizi unutulmaz kılacak.

Bu yazımızı beğendiyseniz okumaya devam edebilirsiniz 🙂

Fener Rum Patrikhanesi neden İstanbulda?

Osmanlı Devleti zamanındaki bütün ayrıcalıklarının kaldırılarak sadece dinî işleri yerine getirmek şartıyla ve bu hususta verilen sözlere güvenilerek İstanbul’da kalmasına izin verildi.

Patrikhane neden kapatıldı?

Patrikhane‘nin Lozan Antlaşması’nda kabul edilen statüsü ile bağdaşmaması gerekçe gösterilerek bu talep, 1926 tarih ve 3995 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla reddedilmiştir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]